Τι πρέπει να σκεφτόμαστε της ζεστές μέρες του καλοκαιριού!

1)Οι βόλτες μας πολύ πρωί και αργά το βράδυ. Προσπαθήστε να αποφεύγεται να πατάτε πάνω στην άσφαλτο, ειδικά το βράδυ γιατί ακόμα βράζει μετά από μία καυτή μέρα.

2) Αν είναι εύκολο να κουβαλάμε μαζί μας μία πετσέτα όταν βγαίνουμε π.χ για καφέ, σε περίπτωση που θα δούμε ένα σκύλο που έχει πάθει θερμοπληξία να μπορέσουμε να την βρέξουμε και να την βάλουμε πάνω στον σκύλο.

3) Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος έχει πάθει θερμοπληξία για να σιγουρευτείτε πιέστε το ούλο με το δάχτυλο για 3 δευτερόλεπτα, αν δεν αλλάζει χρώμα εκεί που το πιέζουμε θέλει τότε οπωσδήποτε βοήθεια ή αν τραβήξουμε πίσω στον αυχένα το δέρμα και δεν πέσει με γρήγορο ρυθμό έχει πάθει αφυδάτωση.

4) Τι κάνουμε σε περίπτωση αφυδάτωσης. Εννοείτε πάμε στον κτηνίατρο. Αν οι περιστάσεις δεν μας το επιτρέπουν να το πάμε και ο σκύλος δεν πίνει νερό και έχει τα παραπάνω συμπτώματα κάνουμε τα εξής. 1 Λίτρο χλιαρό νερό, 2 κ.σ μέλι, 1 κ.γ αλάτι.
Γεμίζουμε 1 σύριγγα και δίνουμε ανά 10 λεπτά μέχρι να συνέλθει ο σκύλος.

5) Ταίζουμε τα σκυλιά μας από 25 έως 150 γρ. πιο λίγο την ημέρα ανάλογα με την ποιότητα της τροφής( όσες τροφές περιέχουν υψηλή πρωτείνη)

6) Την μόνη φορά που συγχωρώ τους ιδιοκτήτες των σκύλων για τις πολύ μικρές βόλτες είναι αυτές οι καλοκαιρινές καυτές μέρες.

Ανδρέας Βασιλειάδης Ηθολόγος-Ζωολόγος